Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Hátha valaki nem tudja
  2007-10-05 18:28:03, péntek
 
  Hátha valaki nem tudja

Memento mori! Már az antik Rómában is illő, sőt kötelező volt halottakról megemlékezni. Nekünk, magyaroknak, főleg október 6-án bőségesen van emlékeznivalónk. Utcanevek, terek és szobrok sokasága, nem csak e csonka hazában, de a Kárpát medence számos területén emlékeztet az Aradon kivégzett 13 tábornokra, akik a kényelmes császári szolgálat helyett a Haza szolgálatát választották, s szenvedték el ezért a császári udvar bosszúját.

Velük egy időben - igaz Pesten, az azóta megcsúfolt Szabadság tér területén - gyilkos sortűz végzett az első felelős magyar miniszterelnökkel: gróf Batthyány Lajossal.

Őróluk, s az alig két héttel később ugyancsak Aradon kivégzett Kazinczy Lajosról, az író és nyelvújító Kazinczy Ferenc fiáról, még történik megemlékezés, még kigyúlnak a kegyelet gyertyái, ha máshol nem, hát a Batthyány-örökmécsesnél és az emlékezők szívében.

Nem így egy másik magyar miniszterelnökről, aki 87 évvel első pályatársa után, ha nem is gyilkos golyótól, de gyilkos kórtól gyötörve ugyanezen a napon halt meg egy müncheni klinikán. Nem, Gömbös Gyula, magyar királyi miniszterelnökre, aki a világgazdasági-válság nehéz éveiben állt az ország élén a hivatalos Magyarország nem akar emlékezni. Pedig a Memento mori reá is érvényes!

Ki volt hát ez a Gömbös Gyula, akinek lerombolták szobrát, eredeti síremlékét, de még puszta emlékét is ki akarják törölni a nemzet emlékezetéből?

Gömbös Gyula 1886. december 26-án született a Tolna vármegyei Murgán, evangélikus tanítói családban. Elemi iskolát Murgán végezte, majd Sopronban az evangélikus líceumban folytatta. 1901-től a pécsi honvéd hadapród-iskola növendéke lett, ahol 1905-ben zászlóssá avatták. Az I. világháborút vezérkari századosként fejezte be. 1918 novemberében részt vesz a Magyar Országos Véderő Egylet (MOVE) megalapításában, melynek elnökévé 1919. január 19-én választják meg.

A Tanácsköztársaság kikiáltása után csatlakozott a Bethlen István vezette Anti Bolsevista Comitéhez (ABC), mely legfőbb feladatának a proletárdiktatúra megdöntését tartotta. Egyes források szerint Károlyi Gyula az ő javaslatára hívta Aradra Horthy Miklóst, hogy kormánya honvédelmi minisztere legyen.

A Tanácsköztársaság bukása után Gömbös belépett a Nagyatádi Szabó István vezette Független Kisgazdapártba, amelynek színeiben 1920-ban Törökszentmiklós nemzetgyűlési képviselőjévé választották. Támogatta Horthy kormányzóvá választását. 1921 októberében, második királypuccs idején fontos szerepet játszott a visszatérő IV. Károly király csapataival szembeszálló kormányhű erők (elsősorban az egyetemi zászlóaljak és a budapesti helyőrség) mozgósításában, és a budaörsi csatában.

1924-ben néhány elvbarátjával (pl. Eckhardt Tibor, Bajcsy-Zsilinszky Endre!) együtt kilépett az Egységes Pártból (EP) és megalakította a Magyar Nemzeti Függetlenségi (Fajvédő) Pártot, mely ezután a kormánypárt (EP) jobboldali ellenzékeként volt jelen a Nemzetgyűlésben.

1928-ban ismét az EP tagja lesz, majd a kormányba is bekerül hadügyminiszterként. 1929-ben Horthy szolgálaton kívüli tábornokká nevezte ki és Gömbös ekkor felvételt nyert a Vitézi Rendbe (innentől teljes neve vitéz jákfai Gömbös Gyula). Hadügyminiszterként tartózkodott a politizálástól, és sokat tett a hadseregfejlesztés érdekében.

Miután a nagy gazdasági világválság hatására Bethlen és Károlyi Gyula kormánya is megbukott, 1932. október 1-jén a határozott programmal fellépő Gömböst miniszterelnöknek nevezik ki.

Kép:http://www.fw.hu/nemzetihirhalo/htmlkeret/GombosGyula.jpg


Kormányfőként elmondott első beszédében feladta korábbi fajvédő elveit, s - ahogy ő fogalmazott - minden nemzeti érzelmű zsidó honfitársát testvéréül fogadott. Szavát megtartotta: az egyre antiszemitává váló Európában (Nürnbergi-törvények - 1935) Gömbös miniszterelnökségének négy éve alatt (1932-1936) Magyarországon egyetlen zsidótörvény sem születik!

Kormányra lépését követően kidolgozta kormányprogramját, a 95 pontos Nemzeti Munkatervet (kritikusai azzal élcelődtek, hogy nem volt képes 100 pontos programot fogalmazni, holott Gömbös, mint hithű evangélikus a 95 pontot nagy példaképe Luther Márton Wittenbergben kifüggesztett, a reformációt meghirdető irata tiszteletére tartotta meg), amit publikált is. A Nemzeti Munkaterv a közjogi, államigazgatási, gazdasági, kulturális stb. berendezkedés átalakítását, racionalizálását és korszerűsítését hirdette meg, szociális, és a parasztság helyzetét javító intézkedéseket helyezett kilátásba.

A gazdaság helyzetén protekcionizmussal és exportösztönzéssel kívánt javítani, amiben nagy segítségére voltak tehetséges szakminiszterei, a gazdasági tárcát vezető Imrédy Béla és a külügyek élén álló Kánya Kálmán, valamint később a kormányba bekerült Kozma Miklós, Darányi Kálmán és Bornemisza Géza is.

Adolf Hitler hatalomra kerülésekor ugyan sietett gratulálni az újdonsült kancellárnak, majd 1933 júniusában a vezető európai politikusok közül elsőként utazott Berlinbe, ahol kereskedelmi egyezményt kötött Németországgal, de meg kell említeni, hogy piacszerzés reményében a közép-európai térségben ugyanő elsőként vette fel a diplomáciai kapcsolatot a Szovjetunióval.

Az osztrák, olasz és német piac megnyílása segített a magyar gazdaságnak kilábalnia a válságból. Ennek kézzelfogható eredményei voltak a megindult beruházások, a kommunális és szociális fejlődés, a lakosság életkörülményeinek javulása. A külpolitikai sikerek pedig részben enyhítették a trianoni kudarcélményt.

Miután Gömbös helyzete konszolidálódott, hozzálátott a kezdettől fogva tervezett szerkezetváltás megvalósításához, a konzervatív-liberális bethleni szisztéma helyett egy új, keresztény-nemzeti tekintélyuralmi állam létrehozására törekedett. Ezt azonban sem Horthy, sem a hagyományos vezetőréteg nem támogatta.

Ennek következtében 1936 elején Gömbös Gyula menesztése eldöntött tény volt. Ezt Horthy csak a miniszterelnök halálos betegségére tekintettel halogatta. Vesebetegsége végül 1936. október 6-án végzett vele, amikor Münchenben tartózkodott gyógykezelésen.

Nyugodjék békében!
Dobai Miklós
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: törökszentmiklós, konszolidálódott, megvalósításához, miniszterelnökre, racionalizálását, emlékeznivalónk, megalapításában, tekintélyuralmi, szerkezetváltás, nemzetgyűlésben, korszerűsítését, államigazgatási, szakminiszterei, szovjetunióval, politizálástól, intézkedéseket, németországgal, miniszterelnök, kisgazdapártba, világgazdasági, magyarországon, mozgósításában, gyógykezelésen, nemzetihirhalo, függetlenségi, következtében, emlékezetéből, vesebetegsége, kézzelfogható, örökmécsesnél, létrehozására, ellenzékeként, berendezkedés, elvbarátjával, antiszemitává, képviselőjévé, antik Rómában, kényelmes császári, császári udvar, azóta megcsúfolt, első felelős, kegyelet gyertyái, emlékezők szívében, másik magyar, napon halt, müncheni klinikán, ország élén, hivatalos Magyarország, nemzet emlékezetéből, evangélikus líceumban, pécsi honvéd, proletárdiktatúra megdöntését, Batthyány Lajossal, Kazinczy Lajosról, Kazinczy Ferenc, Gömbös Gyula, Magyar Országos Véderő Egylet, Bethlen István, Anti Bolsevista Comitéhez, Károlyi Gyula, Aradra Horthy Miklóst, Nagyatádi Szabó István, Független Kisgazdapártba, Támogatta Horthy, Eckhardt Tibor, Bajcsy-Zsilinszky Endre, Egységes Pártból, Magyar Nemzeti Függetlenségi, Vitézi Rendbe, Nemzeti Munkatervet, Luther Márton Wittenbergben, Nemzeti Munkaterv, Imrédy Béla, Kánya Kálmán, Kozma Miklós, Darányi Kálmán, Bornemisza Géza, Adolf Hitler, Miután Gömbös, Dobai Miklós,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esti kép  Facebookon kaptam  Az Európai Unió is foglalkozik...  A lelki élet nem arról szól, ....  Muratáj  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nehezen engedem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Életművészet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az Európai Unió is foglalkozik...  Az Európai Unió is foglalkozik...  Két ember becsülete  Facebookon kaptam  Búzaszentelés  Nehezen engedem  Jékely Zoltán: Szent György-k...  Facebookon kaptam  Nagyon furcsa szeretni valakit...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Gizike bar...  Ébredj  Viharban csak az a fa marad ál...  A boldogság ült a világvégén  Az elfogadásnak...  Szent György nap  Az elfogadásnak...  Az elfogadásnak...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ünnepelj csak  A könnyek összegyűjtése  Jó éjt  Idézetek a barátságról  A fenyő nem szép fa, (...)  Környezetvédelem  Vannak arcok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Mindenünk, amink van, amit sze...  Facebookon kaptam Krisztinától  Palóc Grand Canyon  A boldogság ült a világvégén  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az elfogadásnak...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Maradék idő  Muratáj  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Naplemente  Lábad nyomát megőrzi a föld.  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam  A fenyő nem szép fa, (...)  Paul David Tripp Április 26  Facebookon kaptam  Pocsai Piroska - NE SIESS!  Az elfogadásnak...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A legnagyobb hiánycikk manapsá...  Pocsai Piroska - NE SIESS!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ünnepelj csak  Facebookon kaptam  Minden gyerek jó.  Viharban csak az a fa marad ál...  A legnagyobb hiánycikk manapsá...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Búzaszentelés  Egyszerűen  Paul David Tripp Április 24  Facebookon kaptam  Rögtön puha Mézes Krémes  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Palóc Grand Canyon  Mindenünk, amink van, amit sze... 
Bejegyzés Címkék
antik Rómában, kényelmes császári, császári udvar, azóta megcsúfolt, első felelős, kegyelet gyertyái, emlékezők szívében, másik magyar, napon halt, müncheni klinikán, ország élén, hivatalos Magyarország, nemzet emlékezetéből, evangélikus líceumban, pécsi honvéd, proletárdiktatúra megdöntését, egyetemi zászlóaljak, budapesti helyőrség, budaörsi csatában, nagy gazdasági, határozott programmal, egyre antiszemitává, reformációt meghirdető, parasztság helyzetét, gazdaság helyzetén, gazdasági tárcát, külügyek élén, kormányba bekerült, újdonsült kancellárnak, vezető európai, közép-európai térségben, diplomáciai kapcsolatot, magyar gazdaságnak, megindult beruházások, külpolitikai sikerek, trianoni kudarcélményt, kezdettől fogva, hagyományos vezetőréteg, miniszterelnök halálos, törökszentmiklós, konszolidálódott, megvalósításához, miniszterelnökre, racionalizálását, emlékeznivalónk, megalapításában, tekintélyuralmi, szerkezetváltás, nemzetgyűlésben, korszerűsítését, államigazgatási, szakminiszterei, szovjetunióval, politizálástól, intézkedéseket, németországgal, miniszterelnök, kisgazdapártba, világgazdasági, magyarországon, mozgósításában, gyógykezelésen, nemzetihirhalo, függetlenségi, következtében, emlékezetéből, vesebetegsége, kézzelfogható, örökmécsesnél, létrehozására, ellenzékeként, berendezkedés, elvbarátjával, antiszemitává, képviselőjévé, wittenbergben, kifüggesztett, kormányfőként, kudarcélményt, megalakította, nemzetgyűlési, novemberében, megemlékezni, szembeszálló, magyarország, külpolitikai, zsidótörvény, századosként, megemlékezés, tiszteletére, átalakítását, választották, világháborút, tartózkodott, csatlakozott, kereskedelmi, kancellárnak, zászlóaljak, evangélikus, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3816
  • e Hét: 18046
  • e Hónap: 29157
  • e Év: 182653
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.